Biomassza

 
 
AZ OOK-Press Nyomda Kft. közel 30 éve állít elő nyomtatott kommunikációt. Naponta adunk fizikai formát gondolatoknak, amelyek a gyártástechnológia végén akár könyvként hagyják el gyárunkat. A kötészeti munka során egy eddig újrahasznosításra alkalmatlannak vélt anyag, az úgynevezett FRÉZPOR keletkezik. A hajtott ívekből álló könyvtest gerincének lemarása, érdesítése során létrejövő, lisztszerű, finom por fizikai és kémia tulajdonságai akadályozzák, hogy ismét papír készüljön belőle. Az OOK-Press Kft. a veszprémi Pannon egyetemmel közös kutatás-fejlesztési projektje ezért megoldásokat keresett a frézpor felhasználására.
 

Cégünk számára kiemelten fontos környezetünk védelme, ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél több maradék anyagunk újra tudjon hasznosulni. A felhasznált nyersanyagok életciklus elemzése során a frézpor eddig nem illeszkedett az újrahasznosítási láncba.  Miután feltérképeztük az anyag lehetséges felhasználási területeit, összevetettük őket a lehetséges megoldásokkal, amiket modelleztünk, mielőtt a gyakorlatban is kipróbáltuk volna. Ezzel elkerültük a felesleges kiadásokat és kiszűrtük a kalkulálható kudarcokat.
 
A kutatás akkor eredményes, ha új utakra lel - néha ezek az utak még a kutatókat is meglepik.
A hasznosításra mindig többféle lehetőség van még akkor is, ha a frézpor nem vezethető vissza a papírgyártás folyamatába, mint másodlagos nyersanyag.
Az életciklus eredmények alapján két gazdaságos alternatívát, felhasználási módot vizsgáltunk tovább: az egyik megoldásunk a port az építőipar késztermék gyártásában, a téglák alapanyagába keverve nyersanyagként használja fel. A másik biomasszaként tekint rá, ezért kutatjuk, hogy hogyan használhatnánk az anyagot biológiai talajjavítóként.
Mindkét esetben laboratóriumi és üzemi mérésekkel, valamint tudományos kísérletekkel alakítjuk ki az ideális megoldást. Az OOK-Press és a Pannon Egyetem először a téglában való felhasználás felé indult el. Azt vizsgáltuk, hogy a papírport az égetett tégla anyagába keverve mennyivel javítható annak hőszigetelő képessége.
 
 

A másik alternatíva a biomasszaként való felhasználás lenne, ezért a kutatás további részében ebbe az irányba is tovább haladtunk. Figyelembe véve biológiai sajátosságait, alkalmasnak bizonyult a N-P-C egyensúlyát kedvező irányba elmozdítani. Ez nagyban segíti a humuszképződést és lehetővé teheti a szennyvíziszap közvetlen mezőgazdasági felhasználását. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a frézpor alkalmas a talaj javítására, illetve pozitívan befolyásolja a belőle készülő komposzt minőségét, az világszerte is népszerűvé teheti az anyag felhasználását.

 
 
 
 

Forduljon hozzánk bizalommal:

Jól nyomjuk!

Elérhetőségeink

Cím: 8200 Veszprém, Pápai út 37/A
Telefon: +36 88 425 260
Email: info[kukac]ookpress[pont]hu

Ügyfélfogadás

Munkanapokon: 8.30-16:00 óráig
Hétvégén: Zárva

Keressen minket, vágjunk bele együtt!

Szerencsések vagyunk, mert abból élünk, amit szeretünk. Innovatívak és vállalkozó kedvűek vagyunk. Széles spektrumon mozgunk, az Ön megkeresését is a szívügyünknek tekintjük!