Biomassza

 
 
Az OOK-PRESS Kft. megkezdte a projektmegvalósítást
 
A GINOP-2.7.1-15-2016 „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” projekt keretében elnyert 52.704.561 forintos költségből az alábbi fejlesztések indulnak el:
 
- A kötészeti munka során keletkező finom por, a frézpor újrahasznosításának lehetséges módjainak kutatása
- Részvétel két külföldi kiállításon
- Árubemutató
- Marketingkommunikációs anyagok készítése: microsite, Adwords-kampány, kisfilm, roll-up.
 
Az OOK-Press Nyomda Kft. 1990-ben alakult a hajdani Országos Oktatástechnikai Központ kis nyomdájából. Az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött és növekedett, a gépek technológiája is évről évre javult – például 2014-ben, Közép-Európában elsőként, új, digitális tekercses nyomógépet is beszereztek. Felvetődött, hogy kutatás-fejlesztési tevékenység keretében egy, a szokásos működési területükhöz részben kapcsolódó, a nyomdák életét megkönnyítő technológiát, megoldást is fejlesszenek.
 
A nyomdaipari tevékenység során nagy mennyiségű papírhulladék keletkezik. A nyomdaipar gazdasági érdeke és a környezet védelme is azt kívánja, hogy e papírhulladékokból a lehető legkevesebb keletkezzen, illetve ha már keletkezik, akkor annak az újrahasznosítása a lehető legteljesebb legyen. Az OOK-Press a Pannon Egyetemmel közös kutatásai eredményeként egy olyan megoldást talált a nyomdai papírhulladék újrahasznosítására, mely világszerte ismertté teheti az anyag feldolgozását.
 
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00745
 
 
 
Indulhat az OOK-PRESS Nyomdaipari Kft. projektmegvalósítása
 
Sikeres pályázatot nyújtott be a cég a GINOP-tenderen, amelynek révén jelentős fejlesztési forráshoz jutott.
 
Az Ook-Press Kft. 52.704.561 Ft, azaz ötvenkétmillió-hétszáznégyezer-ötszázhatvanegy forint összegű, vissza nem térítendő támogatást kapott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül, a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett GINOP-2.7.1-15-2016 „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című pályázaton.
A tenderre benyújtott fejlesztési projekthez rendelkezésre álló források lehetővé teszik, hogy a vállalat a veszprémi Pannon Egyetemmel közös kutatásfejlesztési projektet hajtson végre. A nyomdaipari tevékenység során ugyanis jelentős mennyiségű, változatos összetételű papírhulladék keletkezik, melynek újrahasznosítása elősegíti a környezet megóvását. A kutatások során a finom, lisztszerű anyag, az úgynevezett frézpor lehetséges felhasználási- és újrahasznosítási módjaira szeretne a vállalat rávilágítani, és megoldani ezt a jelentős nyomdaipari problémát.
 
A támogatás lehetőséget teremt a részvételre két külföldi kiállításon, amelyek kiválasztásakor az Ook-Press Kft. elsődlegesen Európában tekint körbe, és olyan vízipari kiállításokat keres, amelyeken érdemben tárgyalhatnak az iparág képviselőivel. A támogatási összeg továbbá kiterjed egy hazai árubemutató megtartására, illetve a tájékoztatáshoz szükséges számos marketingkommunikációs eszköz megtervezésére és elkészítésére is.
 
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00745
 

 
Elkezdődtek az OOK-PRESS kutatásai és fejlesztései

Az OOK-Press Nyomda Kft. a GINOP-2.7.1-15-2016 „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című pályázat keretében elnyert 52.704.561 forintos támogatásból megkezdte egy hulladékoptimalizálási rendszer fejlesztését.
A nyomdaipari tevékenység során keletkező papírhulladék újrahasznosítása környezetvédelmi és gazdasági szempontból is egyaránt fontos. A pályázat keretében kifejlesztésre kerül egy nyomdaipari papírhulladék döntéstámogató rendszer, amely a környezetmenedzsment és környezetállapot-értékelési módszereket egyesíti a LEAN Six Sigma módszertanával. Hulladéktérkép és hulladék életciklus modell elemzések segítségével végzik el a szükséges vizsgálatokat az OOK-Press Nyomda és a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének kutatói, majd kiválasztják a lehetséges újrahasznosítási módszereket.
Azonban a projekt nem csak a döntéstámogató rendszer kiépítésére terjed ki, hanem a papírhulladék gazdaságos használatára is. A kutatások során két felhasználási módra derült fény: a nyomdai munka során keletkező finom, lisztszerű anyagot, az úgynevezett frézport téglába keverve javítható annak hőszigetelő képessége. A másik felhasználási mód biomasszaként tekint rá, a talajba keverve ugyanis pozitív hatással van a komposzt- és humuszképződésre, javítja a talaj minőségét és lehetővé teszi mezőgazdasági felhasználását. 
Az OOK-Press újszerű és biztonságos informatikai rendszere, modern gépparkja és folyamatosan továbbképzett dolgozói gárdája garancia a pályázatban készülő döntéstámogatási rendszer hasznos és eredményt hozó működésére, a Pannon Egyetem szakembereivel együttműködve pedig pontosan feltérképezhető az újrahasznosításra eddig alkalmatlannak vélt anyagok tényleges felhasználása.

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00745
 

 
                                                                                                                        
 
 
 
 
                                                                          
 
AZ OOK-Press Nyomda Kft. közel 30 éve állít elő nyomtatott kommunikációt. Naponta adunk fizikai formát gondolatoknak, amelyek a gyártástechnológia végén akár könyvként hagyják el gyárunkat. A kötészeti munka során egy eddig újrahasznosításra alkalmatlannak vélt anyag, az úgynevezett FRÉZPOR keletkezik. A hajtott ívekből álló könyvtest gerincének lemarása, érdesítése során létrejövő, lisztszerű, finom por fizikai és kémia tulajdonságai akadályozzák, hogy ismét papír készüljön belőle. Az OOK-Press Kft. a veszprémi Pannon egyetemmel közös kutatás-fejlesztési projektje ezért megoldásokat keresett a frézpor felhasználására.
 
                                                                         

Cégünk számára kiemelten fontos környezetünk védelme, ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél több maradék anyagunk újra tudjon hasznosulni. A felhasznált nyersanyagok életciklus elemzése során a frézpor eddig nem illeszkedett az újrahasznosítási láncba.  Miután feltérképeztük az anyag lehetséges felhasználási területeit, összevetettük őket a lehetséges megoldásokkal, amiket modelleztünk, mielőtt a gyakorlatban is kipróbáltuk volna. Ezzel elkerültük a felesleges kiadásokat és kiszűrtük a kalkulálható kudarcokat.
 
A kutatás akkor eredményes, ha új utakra lel - néha ezek az utak még a kutatókat is meglepik.
A hasznosításra mindig többféle lehetőség van még akkor is, ha a frézpor nem vezethető vissza a papírgyártás folyamatába, mint másodlagos nyersanyag.
Az életciklus eredmények alapján két gazdaságos alternatívát, felhasználási módot vizsgáltunk tovább: az egyik megoldásunk a port az építőipar késztermék gyártásában, a téglák alapanyagába keverve nyersanyagként használja fel. A másik biomasszaként tekint rá, ezért kutatjuk, hogy hogyan használhatnánk az anyagot biológiai talajjavítóként.
Mindkét esetben laboratóriumi és üzemi mérésekkel, valamint tudományos kísérletekkel alakítjuk ki az ideális megoldást. Az OOK-Press és a Pannon Egyetem először a téglában való felhasználás felé indult el. Azt vizsgáltuk, hogy a papírport az égetett tégla anyagába keverve mennyivel javítható annak hőszigetelő képessége.
 
                                                                         

A másik alternatíva a biomasszaként való felhasználás lenne, ezért a kutatás további részében ebbe az irányba is tovább haladtunk. Figyelembe véve biológiai sajátosságait, alkalmasnak bizonyult a N-P-C egyensúlyát kedvező irányba elmozdítani. Ez nagyban segíti a humuszképződést és lehetővé teheti a szennyvíziszap közvetlen mezőgazdasági felhasználását. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a frézpor alkalmas a talaj javítására, illetve pozitívan befolyásolja a belőle készülő komposzt minőségét, az világszerte is népszerűvé teheti az anyag felhasználását.

                                                                          
 
 
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00745

Forduljon hozzánk bizalommal:

Jól nyomjuk!

Elérhetőségeink

Cím: 8200 Veszprém, Pápai út 37/A
Telefon: +36 88 425 260
Email: info[kukac]ookpress[pont]hu

Ügyfélfogadás

Munkanapokon: 8.30-16:00 óráig
Hétvégén: Zárva

Keressen minket, vágjunk bele együtt!

Szerencsések vagyunk, mert abból élünk, amit szeretünk. Innovatívak és vállalkozó kedvűek vagyunk. Széles spektrumon mozgunk, az Ön megkeresését is a szívügyünknek tekintjük!